Friday, October 9, 2009

Dünyanın en iyi 100 üniversitesi açıklandı

Radikal - 8 Ekim 2009

İşte Dünyanın en iyi 100 üniversitesi

Özellikle ABD ve Avrupa ülkelerinde sonbahar aylarında eğitim döneminin başlamasıyla bu tip haberleri sıkça görürüz. Haber İngiliz Guardian Gazetesi tarafından düzenlenmiş ve araştırmayı yapan 2 özel araştırma kurumundan bahsedilmiş.

Bu araştırmalar üniversitelerin reklamlara ayırdığı bütçelerle yürütülmektedir. Yani fazla para veren üniversite listede üst sıralara tırmanmaktadır. Dikkat ederseniz haberde araştırmaların hangi istatistiklere dayandırıldığı da belirtilmemiş. Bu istatistiklere örnek olarak; üniversitede yayınlanan makale sayıları (ulusal-uluslararası makaleler, hakemli-hakemsiz dergilerde çıkan makaleler bazı örneklerdir), labaratuar ve araştırma imkanlarının genişliği ve ayrılan fonlar, öğrenci başına düşen öğretim görevlisi sayısı ve üniversitenin sağladığı sosyal imkanlar verilebilir. Yine de dikkate değer olan şey, bu listelerin ilk 20 üniversitesinin hiç değişmemesidir.

Bu kurumlarda görev alan akademisyenler eğitim kalitesini kaçınılmaz olarak yükseltirken, üniversiteler sadece kendi aralarında reklam yarışı yapmaktadır. Bu maliyetler özellikle ABD'deki üniversitelerde okul ücretlerine yansıtılmaktadır. Bir başka ilginç nokta da ilk 50 üniversite içinde Avrupa üniversitelerinin azlığıdır. ABD ve Britanya'daki üniversiteler geniş bir yer tutmaktadır.

No comments:

Post a Comment